poniedziałek, 24 października 2016

KLASOWY MASTERCHEF JUNIOR

                Postanowiliśmy urządzić  w naszej klasie konkurs kulinarny Masterchef Junior. Dzieci konkurowały w 1 edycji w kategorii do wyboru - surówki lub sałatki, warzywnej lub owocowej. Najważniejsze dla nas było, aby nasze potrawy były zdrowe  i z produktów, które  lubimy najbardziej. 
 
 
Do przygotowań włączyli się również rodzice, którzy wspólnie z dziećmi zabezpieczyli wszystkie potrzebne przybory: podkładkę lub deskę do krojenia, w miarę tępy nóż jarzyniak (bezpieczeństwo!), miseczkę i łyżkę do wymieszania składników, talerzyk lub małą miseczkę do dekorowania i podania sałatki do oceny, torebki foliowe, w które można spakować naczynia do umycia już w domu, pojemniczek na niewykorzystane resztki produktów lub niedojedzoną potrawę,  wybrane przez dziecko przyprawy i składniki potrawy. Nie brakowało również ochronnych fartuszków. 
 
 
                Dzieci mogły także liczyć na rodzinne doradzanie w kwestii składników i przypraw i pomoc w ich przygotowaniu - mycie, gotowanie, wyjęcie groszku z puszki itp. Jeśli trzeba, to również w obraniu niektórych warzyw np. marchwi. Z obieraniem np. jajka, ziemniaka mali kucharze doskonale poradzili sobie sami podczas konkursu. 
 

 
           Przygotowania do kulinarnych zmagań od paru dni trwały również w klasie. Po doświadczeniach i eksperymentach ze smakami, poznaliśmy kilka ciekawych przepisów a jeden ułożyliśmy sami i wspólnie zapisaliśmy. Wykonaliśmy też plakat przedstawiający piramidę zdrowego żywienia. Podczas konkursu wszyscy byli skupieni i skoncentrowani na zadaniu. Pewnie i sprawnie przechodziliśmy wszystkie etapy pracy. 




                   Nasze dzieła mogły zdobyć od 1 do 3 punktów za każdy z  następujących elementów:
  • umiejętność planowania i organizowania sobie pracy

  • umiejętność krojenia i zachowania bezpieczeństwa

  • higiena przygotowywania i estetyka podania

  • pomysłowość w dekorowaniu

  • walory smakowe i wartości odżywcze.
  •  
                Poziom konkursu był bardzo wysoki i o zajętym miejscu decydowały dosłownie pojedyncze punkty. W generalnej klasyfikacji przyznano 3 równorzędne miejsca 1. daniom: Kornelii, Wojtka, Julki. 3 równorzędne miejsca 2. daniom: Pawła, Bartka, Kacpra. Tylko o jeden punkcik mniej uzyskał Kuba zajmując również zaszczytne miejsce 3. Przyjemnym zwieńczeniem konkursu była wspólna degustacja i dzielenie się przepisami. Wszystkim utalentowanym małym kucharzom wychowawczyni wręczyła dyplomy i pamiątkowe "łychy dokładnie mieszające". Już niebawem kolejna edycja - "Pomysłowa kanapka" w ramach akcji "Śniadanie daje moc".




























Samo zdrowie - doskonale przyprawiona !!!


Aromatyczna i pomysłowa! Dla Kacpra wyróżnienie za twórcze podejście do tematu.
Sprawność, spokój, profesjonalizm! No i najwięcej punktów za walory smakowe. Znikała migiem!

Kunszt dekoratorski wszystkich powalił na kolana!

Precyzja, znakomite proporcje i te przepyszne pestki granatu!

To nie sałatka, to dzieło sztuki!
 


Idealna, choć niełatwa do zrobienia. Listki świeżej mięty dopełniły całości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz